Uusi piirrustustapa haltuun

Perehdyttyäni rpgmakerilla pelien rakentamiseen huomasin kuinka vaikeaa on löytää omiin tarinoihin sopivia taustoja. Niitä en pysty piirtämään perinteisesti, sillä olen suoraan sanottuna surkea värien käytössä. Päätin siis vihdoin tutustua digitaaliseen piirtämiseen. Harkitsin hyvin lyhyesti hankinko piirtotabletin vai vain alustan. Päädyin omien mieltymysteni pohjalta piirtoalustaan.

Sitten olikin harkitsemista, sillä valikoimaa on reilusti. Rajasin vaihtoehtoja tunteja ja katselin eri vaihtoehtoja pari viikkoa ennen kun kysyin sitten ystävältä neuvoa. Digipiirtämistä jo pitempään harjoittanut kaveri olikin varsin hyvä tietolähde ja pohdimme muutaman vaihtoehdon väliltä. Lopulta väri ratkaisi ja ostin Wacomin intuos bluetooth piirtopöydän, jossa on turkoosit reunat. Olin valita pienimmän, mutta ystävä neuvoi ottamaan mediumin etten myöhemmin kadu ja vaihda kuitenkin mediumiin. Hänen sanoillaan 'En usko et se jää sulla nurkkiin tarpeettomaks.'

Eikä jäänyt. erilaisia harjoituksia tein vähän laiskasti, mutta ensimmäinen varsinainen kuvani opetti paljon ja nyt piirtoalustan parissa tulee käytettyä aikaa viikottain. Käytän sillä enimmäkseen juurikin piirtokyniä, mutta myös vesivärejä ja ensimmäinen työni oli myös ensimmäinen värillinen työ jota pidän onnistuneena. Kuitenkin mustavalkoiset piirrokset ovat yhä ominta alaani.

Piirtoalustan mukana tuli lisenssi Clip Studio ohjelmistoon ja käytän siis clip studio paintia. Mukana oli myös muiden ohjelmistojen testiversioita, wacomin sivustolta sai valita eri vaihtoehdoista. Clip studio on nimenomaan piirtämiseen tarkoitettu ohjelma ja pienellä harjoittelulla saan samanlaista jälkeä kuin isoveljen kuulakärkikynillä. Ei huolta Markku, piirrän yhä myös perinteisesti eivätkä ne kynätkään jää nurkkiin lojumaan.

Takaisin wacomiin ja clip studioon. Piirtoalustaan kuuluva kynä on hyvin pelkistetty, käteen sopiva ja kevyt. Kaksi nappia on mahdollista ohjelmoida itse, mutta pidän valmiista toiminnoista. Alempi valitsee nimittäin värin piirroksesta, eikä tarvitse etsiä valikosta milläs värillä viimeksi piirsin. Kursori halutun kohdan päälle, painetaan nappia ja piirtoväri vaihtuu. Medium oli kokona itselleni oikea ratkaisu, vähän isompi kuin paperit joille yleensä piirrän. Piirtoalustan painikkeita en ole vielä opetellut käyttämään, niitä on viisi ja niistä neljä voi ohjelmoida itse.

 

Harmittelen nyt ainoastaan sitä että kirjojen kuvien tyyli tulee vaihtelemaan kirjoissa. Joitakin perinteisesti piirrettyjä kuvia tulen muokkaamaan digitaalisesti, esimerkiksi lisäsin yhteen kuvaan tähtitaivaan, joka oli kynällä turhan työläs. Jo kuudennessa kirjassa tulee olemaan niin digitaalisia, kuin perinteisiä kuvia sekaisin. Seitsemännestä kirjasta alkaen valtaosa kuvista siirtyy hiljalleen diginä piirrettyihin. En hallitse ohjelmaa vielä täysin ja opettelen hiljalleen sitä mukaa kun taidot kehittyvät.

Koska kaikki kuvat eivät sovi tai mahdu kirjoihin, teen inspiraation vaatiessa myös oheistaidetta. En tiedä mitä kuvilla lopulta teen, ehkä voisin joskus pitää Gokahdasta näyttelyn. Ajattelin julkaista täällä muutaman kuvan, mutta olen koittanut ehkäistä kuvien luvatonta käyttöä ja sivun rasitusta laskemalla kuvien laatua dramaattisesti ja se ei syystä tai toisesta nyt onnistu. Kunhan viitsin etsiä vikaa, gallerian kuvien määrä alkaa hitaasti nousta.

Se voi tosin viedä hiukan aikaa.